Autor Tema: Cvijeće  (Posjeta: 19274 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

alien

 • Gost
Cvijeće
« : 02/11/09 18:31:22 »
VRTOVI

50 korisnih savjeta za uređenje vrta

1. U dugačkim, uskim vrtovima, izbjegnite efekat hodnika tako što ćete ih podijeliti u nekoliko manjih cjelina razdvojenih strehama ili bambusovim paravanima. Svaki dio možete drugačije osmisliti biljkama različitih boja i oblika i tako mu dati posebnu atmosferu, ili raznovrsne funkcije. Na primjer, u jedan dio postavite stol i stolice, u drugi ligeštul. Drugo rješenje je postavljanje puteljaka, dijagonalno preko vrta, koji će voditi pogled sa jednog na drugi kraj i tako stvoriti osjećaj širine.

2 Uložite u vanjski grijač. Peći najbolje izgledaju u rustičnim i seoskim vrtovima, ali postoje i moderniji modeli koji se mogu uklopiti u druge stilove. Odaberite malu peć koju možete smjestiti na terasu ili plato.

3 Napravite ušuškani dio za sjedenje, sakriven od susjednih pogleda, pergolom obraslom puzavicama.

4 Proširite vrtne staze na bar metar širine ukoliko imate biljke koje se prelijevaju preko staze. Popločane staze odlično izgledaju, ali razmislite o šljunku ili škriljcu kao idealnim materijalima za izradu vijugavih stazica. Ako je vrt kvadratnog ili pravokutnog oblika, izbjegavajte da puteljak postavite točno po sredini jer će tako izgledati nezanimljivo. Pomaknite ga u stranu, ili neka bude vijugav. Također, posadite neke više biljke kako biste sakrili ostatak vrta od pogleda i tako stvorili mističan osjećaj.5 Unesite visinu i strukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će osigurat prostor za ptice i korisne insekte. Za male prostore odaberite kompaktno drvo, npr. cvjetajuću trešnju. Obavezno se prvo informirajte o visini i širini koju drvo može da dostigne. Ako ipak želite visoko drvo kao zaštitu od susjednih pogleda, a koje istovremeno neće bacati prejaku sjenku na vrt, opredijelite se za srebrnu brezu.

6 Uvijek na kraj staze postavite neku fokusnu točku, na primer skulpturu ili veliku biljku, kako biste privukli pogled i naglasili prostor. Možete na kraj puteljka postaviti jezerce ili stol i stolice za odmor i ručanje.

7 Ne volite kosit travu? Zamijenite je djelomično ili u potpunosti šljunkom, kamenčićima ili usitnjenim školjkama ispod kojih ćete postaviti geotekstil koji suzbija korov. Dodajte neke vrtne skulpture, vrtne fontane, ali nemojte pretjerivati previše ukrasa izgledat će neuredno i prenatrpano.

8 Daske su lijepa podloga, ali zahtijevaju održavanje. Svake sezone ih premažite zaštitnim slojem.

9 Razmislite o postavljanju staze u mediteranskom stilu, koja Uvijek lijepo izgleda.

10 Neka prvi utisak bude veličanstven. Postavite velike tegle ili žardinjere sa drvcima ili grmićima pored ulaznih vrata.

11 Napravite minijaturno jezerce kako biste oživjeli nezanimljiv kut u vrtu. Ovakvo mjesto privući će životinjice, a omogućava i sađenje zanimljivih vodenih biljaka.

12 Leje gube na intenzitetu boje kako prolazi ljeto. Planirajte unaprijed i posadite neke kasno cvjetajuće biljke pored onih uobičajenih, ili posadite u tegli cvijeće koje ćete iznijeti kada vrt počne da posustaje.13 U dno vrta postavite garnituru za sjedenje ili sjenicu. Odaberite neku prozračnu strukturu prije nego teške, masivne konstrukcije, i to u boji koja se slaže sa okolnim zelenilom.

14 Dodatna mjesta za sjedenje su uvijek dobrodošla, naročito kada imate više gostiju. Klupe sa prostorom za skladištenje ispod poklopca su vrlo korisne, kao i sanduci na koje možete da postavite jastuke.

15 Sprejom obojite drvene elemente u vrtu da biste dobili bojene akcente, ili ih ofarbajte u zeleno dok ih ne prekriju puzavice.

16 Dopustite djeci da odaberu svoje stolice i stolić. Tako će im šareni elementi učiniti boravak na otvorenom mnogo privlačnijim.

17 Učinite običan vrtni plato zanimljivijim tako što ćete postaviti šareni namještaj. Stolnjak u jarkim, veselim bojama unijet će pozitivnu atmosferu, pogotovo ako ga uparite sa šarenim jastučićima za stolice.

18 Zvončići donose sreću, kažu stručnjaci za Feng šui. U svakom slučaju će zamaskirati zvukove automobila i napraviti atmosferu.

19 Ukrasite tegle i leje figuricama cvijeća i insekata na žicama ili štapićima.

20 Privatnost je veoma bitna, naročito ako na vaš vrt imaju pogled susjedi s viših katova. Ipak, visoko drveće će, osim pogleda, zakloniti i sunce, tako da preporučujemo izradu nadstrešnice preko koje ćete pustiti da izrastu ruže penjačice, loza ili klematis.

21 Upotrebite potporne elemente u obliku piramide ispod leja koje su u fazi rasta kako biste dobili bogatiji izgled dok se sasvim ne oforme.

22 Skrenite pažnju sa nezanimljivih zidova postavljanjem žardinjera i tegli s cvijećem. Posadite cvijeće u jarkim bojama, a za sjenovite prolaze odaberite bijele i svjetlo-ružičaste cvjetove.

23 Aromaterapija nije samo za kupaonicu. Mirisni vrt ima opuštajuće djelovanje na organizam. Ružmarin i lavanda su poznati po opuštajućim svojstvima, a mnoštvo je cvjetnica koje će mirisati tokom cijelog ljeta.

24 Održite viseće tegle svježim tako što ćete na dno postaviti stare tacne ili komad pvc vrećice. Ovo će spriječiti vodu da otiče. Zalijevajte ih svakog dana, a ako su na mjestima izloženim suncu i dva puta dnevno.

25 Trave su trenutno u trendu. U vrt unose boju, teksturu i eleganciju kada se povijaju na vjetru.

26 Namamite ptičice i druge životinjice postavljanjem hranilica i posudica sa vodom.

27 Držite velike jastuke za stolice u plastičnim kutijama koje će ih štititi od vlage kada ih ne koristite.

28 Ukoliko nemate vremena za održavanje zahtjevnih biljaka, posadite otporno žbunje koje će unijeti boju u vrt, a neće zahtijevati mnogo njege.

29 Kupite neke igre, npr. balote, ili pištolje na vodu za najmlađe.30 Upotrebite reflektore da pažnju skrenete na neke fokusne točke u vrtu. Usmjerite ih na drvo od dna stabla, ili iza neke velike upadljive biljke kako biste naglasili njenu siluetu.

31 Stvorite svjetlucajući efekat tako što ćete provući nizove svjetiljki, npr. onih za novogodišnje jelke, kroz krošnje i grmove. Isključujte ih noću zbog svjetlosnog zagađenja koje može biti štetno po živi svijet.

32 Suncobran je neophodan za ljetne dane. Odaberite između platnenih i onih od trske ili bambusa.

33 Odvojite neki kutak u vrtu za najmlađe. Osigurajte im plastični alat i sjemenke otpornih brzorastućih biljaka kao što su suncokret, grah...

34 Upotrebite ogledala da optički uvećate mali vrt. Popularan trik je pravljenje luka od drvenih greda preko kojeg ćete pustiti da rastu ruže penjačice i slične biljke, a na njega postavite ogledalo koje će učiniti da izgleda kao da se vrt nastavlja kroz luk obrastao cvijećem. Podjednako dobro izgleda i oslikani zid.

35 Kada birate tegle, imajte na umu da one od porozne gline isušuju mnogo brže nego plastične. Zato im unutrašnjost obložite plastičnom vrećicom, koju ćete prethodno izbušiti kako bi višak vode mogao da otiče. Metalne tegle se brzo zagrijavaju, tako da u njih sadite biljke koje su otporne na toplinu i isušivanje, npr. juke ili aromatično začinsko bilje.

36 Na dno jezerca postavite specijalnu podvodnu svjetiljku koja će djelovati noću magično i privlačiti vas da boravite u vrtu.

37 Dajte starim stolicama nov izgled tako što ćete ih prefarbati u neku tamniju, jarku boju. Ofarbajte i presvlake specijalnim bojama za tekstil.

38 Vrtna ljuljačka je i dalje neizostavan element za lijena popodneva.

39 Ubacite u vrt opuštajući zvuk vode tako što ćete instalirati malu fontanicu.

40 Nabavite lijepu kanticu za zalijevanje. Tako će vam ovaj posao biti pravi užitak, a biljke će biti zahvalne na redovnom obroku.

41 Napravite teraco. On ne mora biti povezan sa kućom, naročito ako je bašta okrenuta prema sjeveru, a teraco je odmah pored kuće, jer će tada većinu vremena biti u sjeni i nećete u potpunosti iskoristiti sunčane dane. Zato odaberite neko sunčano mjesto za postavljanje ploča, i napravite kamenu stazicu koja do njega vodi.

42 Mala drvena kolica unijet će starinski šarm u svaki vrt. Na njih možete smjestiti tegle sa cvijećem.

43 Dekorativne skulpture životinja unijet će humor i boju u vaš vrt.

44 Zvono, ali ono pravo, dat će ulazu u vrt nostalgičnu notu.

45 Promijenite izgled kućici za alat tako što ćete je prebojati. Možete se opredijeliti za bilo koji dezen ili stil.

46 Prekrijte kućicu puzavicama.

47 Sklonite je od pogleda stabilnim paravanom na koji možete postaviti viseće tegle sa cvijećem ili ga obojite.

48 Oživite dosadne pločice ili blokove. Izvadite nekoliko, premažite malterom ležište, i u vidu mozaika utisnite izlomljene pločice u drugoj boji, školjke ili kamenčiće.

49 Uložite u dobar roštilj. Tokom ljetnih mjeseci ovo će sigurno biti najkorišteniji predmet u vrtu, a postat ćete omiljeni domaćin među svojim prijateljima.

50 Velike tegle sa biljkama koje lako uspjevaju i ne traže mnogo njege, kao što su npr. čuvarkuće, efektne su kada se izlože zasebno u sunčanim dijelovima vrta.

alien

 • Gost
Odg: Cvijeće
« Odgovori #1 : 02/11/09 18:35:04 »
Kompostiranje

Evo kako sami možete napraviti kompost: Možete upotrijebiti drvene kompostere, koje u priručnom pakiranju možete sami dovesti kući, te ih s lakoćom sastaviti. Sljedeća mogućnost su komposteri od reciklirane plastike. Oni djeluju brže, jer se u njima postiže viša temperatura, a osim toga iz njih ne izlazi neprijatan miris.Prostor za postavljanje kompostera

Komposter postavite na polusjenovit prostor, zaštićen od vjetra. Tlo ne smijete pokriti betonom ili sličnim materijalom, osim kod posve zatvorenih kompostera. To je važno kako bi mikroorganizmi iz tla neometano mogli dolaziti iz tla u kompost. Isto tako, nisu toliko važne niti oscilacije u vlazi i temperaturi zbog neposrednog dodira sa zemljom.

Već u kuhinji počnite odvajati otpatke za kompost. Poseban koš olakšava odvajanje otpadaka za kompost od ostalih otpadaka.
Počnite s punjenjem grubim materijalom. Za to je prikladan materijal, koji nastaje obrezivanjem drveća, a brine za dobro prozračivanje. Otpatke za daljnje punjenje treba uvijek dobro promiješati.
Proces kompostiranja bit će pospješen i ukoliko kompostu dodate lopatu vrtne zemlje ili već raspadnutog komposta, odnosno posebno sredstvo za pospješivanje kompostiranja.

Idealna vlaga

Pobrinute se za uravnoteženu mješavinu vlažnog i suhog materijala. U vlažne slojeve pomiješajte nešto kamenog brašna, a u suhe slojeve vapnenac od algi. Kompost mora biti vlažan kao što je vlažna spužva iz koje iscijedimo vodu. Ukoliko dulje vremena sja sunce, kompost treba zaliti, a ako dulje vremena kiši, treba ga pokriti. Previše niska vlažnost usporava proces kompostiranja, dok zbog previše visoke vlažnosti kompost truli.

alien

 • Gost
Odg: Cvijeće
« Odgovori #2 : 02/11/09 20:01:22 »
6 ZLATNIH PRAVILA

Stavite pravu biljku na pravo mjesto, znači nikako stavljati ljubitelje hlada na sunce i obrnuto.
Najvažnije upute o njezi biljke pronaći ćete na papiriću koji ćete dobiti zajedno s njom pri kupnji. Sačuvajte ga jer ćete sve pročitano brzo zaboraviti.
Zalijevanje je ono u čemu većina ljudi griješi: sukulenti koji obožavaju sušu, trebaju biti suhi barem tjedan dana prije nego što ćete ih ponovno zaliti, ljubitelji vlage poput mahovine trebaju biti samo vlažni, a ne natopljeni vodom, a ostale kućne biljke uglavnom više vole biti suhe nego natopljene vodom.
Ne ostavljajte biljke u posudama s vodom, pričekajte da se ocijede i izvadite ih vani, a u svakom slučaju provjeravajte jesu li vlažne i zalijevajte jedino kada je to stvarno potrebno.
Ne zaboravite prihranjivati svoje biljke, svakih četrnaest dana, tekućim gnojivom ili sporootpuštajućim gnojivom svaka tri mjeseca. I brišite listove svojih biljaka prije nego što počnu nakupljati prašinu.
Čvršće biljke iznesite na lagani ljetni pljusak - bit će vam zahvalne.

TRI PUTA PO PET PET NAJOTPORNIJIH

1. Senecio macroglossus - Ovaj pametni polusukulent prilično sretno preživljava suhi zrak i centralno grijanje, a da mu listovi ne posmeđe.
2. Radermachera sinica - Nova lisnata biljka s majušnim, arhitektonskim lišćem i urednim simetričnim oblicima također je tolerantna na centralno grijanje iako voli da joj je u podlošku posude vlažno.
3. Juka - Izdržat će zanemarivanje na duge staze, a i umjetničkije izgleda neobrezana. U proljeće je možete podrezati, uskoro će pustiti izdanke na sve strane.
4. Aspidistra - Vrlo stara biljka koja je danas ponovno u modi. Preživljava u hladnim i mračnim prostorima kao i na propuhu, ali će je ubiti prekomjerno zalijevanje.
5. Agava - Prirodan izbor za nemoguće vruće, sunčane staklenike, a i vrlo modernog izgleda. Stavite je vani kada ste na putu.

PET NAJMIRISNIJIH

1. Stephanotis - Penjačica s debelim, mesnatim, zimzelenim lišćem. U ljetnom razdoblju cvjeta oblacima bijelih, mesnatih cvjetića koji daju predivan miris. Raste brzo, ali traži dosta potpore. Voli izlaziti vani ljeti.
2. Heliotrope - Pomalo staromodna biljka s glavicama nalik na karfiol, punim purpurno-plavih cvjetova, koji jako mirišu kao pita od višanja. Njegujte je poput pelargonija, zamijenite staru biljku novom, koju ćete dobiti od reznica stare, jednom godišnje.
3. Gardenija - Biljka s velikim bijelim cvjetovima nalik na ruže i posebnim mirisom. Ponešto je teška za uzgoj, a treba je zalijevati hladnom, prokuhanom vodom. Ljeti obožava boraviti vani u laganome hladu.
4. Jasmin - Zimski favorit s velikim oblacima ružičasto-bež pupoljaka koji se otvaraju u bijele cvjetove savršenog mirisa jasmina. Lagana za uzgoj.
5. Hijacint - Pravi izbor ako tražite mirišljave biljke. Izaberite nekoliko boja, a možete uzgojiti i vlastite biljke, sadnjom lukovica u kasno ljeto.

PET NAJATRAKTIVNIJIH

1. Hippeastrum - Iako je za mnoge ova biljka prevelika i donekle vulgarna, zima je razdoblje kada ništa nije presnažno za naša umrtvljena osjetila. Iako nije lagana biljka za uzgoj, svakako pokušajte. Lukovice valja posaditi u jesen i povremeno zalijevati dok biljka ne očvrsne. Nakon cvjetanja pustite je da se lagano osuši, neke će biljke ostati zimzelene, a druge će propasti, stoga zalijevajte prema ponašanju biljke.
2. Mahovinasta orhideja - Iako orhideje bije zao glas, ova mahovinasta orhideja je dobra kao zlato i ima golemu vrijednost, budući da svaka biljka može cvjetati mjesecima. Ne uklanjajte stapke sa starih cvjetova, jer često mogu pustiti pokrajnje izdanke sa cvjetovima nakon kratke stanke. Zalijevajte samo jednom tjedno, i to prokuhanom ili filtriranom vodom, jer orhideja mrzi klor.
3. Jaglac - Ovaj srodnik afričkoj ljubici ima goleme, trubaste cvjetove grupirane oko jake središnje stabljike. Okrećite biljku redovito kako biste zaustavili rast samo na jednoj strani. Uzmite lisnate reznice u rano ljeto svaku godinu ili dvije kako biste zamijenili staru biljku.
4. Ljiljani - Iako ih većina kupuje kao odrezano cvijeće, izvrsno izgledaju i kao biljke u posudama (pritom pazite na pelud koji ispada, jer od njega ostaju mrlje). Ljiljane u posudama kupujte kada se pupoljci tek počinju otvarati ili sami posadite tri ili pet u jednoj posudi u rano proljeće te ih stavite na sigurno mjesto u vrtu dok ne dođe vrijeme da ih unesete.
5. Cineraria - Starinska biljka u koju je zaljubljena većina cvjećara, budući da je simetrična sa svim cvjetovima koncentriranim oko središnje stabljike. Ako uređujete staklenik, počastite se kupnjom nekoliko ovih biljaka u posudama i ukrasite prozorske daske.

PRAKTIČNI SAVJETI

Redovito uklanjajte stare cvjetove sa cvjetnica.
Također pregledavajte redovito biljke kako biste uklonili sve smeđe ili žute listove.
Pregledajte drugu stranu mladog lišća i vrhove biljaka u potrazi za nametnicima koje možete jednostavno prebrisati krpom za prašinu.
Jednostavno zamijenite propalu biljku novom, to vam je odlična prilika da isprobate nešto novo.

KADA I KAKO PRESAĐIVATI

Novokupljene biljke ne trebaju presađivanje barem godinu ili više dana. Znat ćete da biljku treba presaditi kada korijenje počne izlaziti kroz rupice za iscjeđivanje vode na dnu posude. Ali ne pretjerujte - posuda za jedan broj veća od one u kojoj se biljka do tada nalazila bit će sasvim dovoljna. Neke cvjetnice neće cvjetati ponovno sve dok imaju prostora u posudi, stoga ih je bolje ne presađivati sve dok se doslovce ne uguše u staroj. No svaka biljka koja raste dvije godine u istoj posudi, treba presađivanje, makar samo zamijenili stari kompost svježim u istoj posudi.
Presađivanje je najbolje obaviti u proljeće: treba vam novi kompost i malo veća nova posuda. Potapkajte staru posudu s biljkom po dnu, zatim polako biljku izvadite vani. Lagano otresite stari kompost s biljke, ali pazite da s njim ne skinete i korijenje. Stavite dovoljno novog komposta u posudu da prekrije dno biljke, potom stavite biljku, a onda dodajte komposta sve do vrha. Dobro sve učvrstite prstima i na kraju sve skupa zalijte.

alien

 • Gost
Odg: Cvijeće-Kalanhoa - Kalanchoe
« Odgovori #3 : 03/11/09 15:04:05 »
Kalanhoa - Kalanchoe


Kalanhoa potječe iz Afrike i spada u sukulente.

Biljka, sukulent koji cvjeta zimi na toploj južnoj prozorskoj dasci, a i ljeti na balkonu. To je kalanhoa. Cvjeta od siječnja do lipnja sitnim mirisnim cvjetićima, razne boje: crvene, narančaste, žute, roze boje...

 

Nije jako velika (od skromnih 10 cm pa do nekih 30 cm) tako da ćete vjerojatno naći mjesta i za nju. Ne smije se puno zalijevati. Tek svakih 12-15 dana zimi ili 7-10 dana ljeti. Ustvari najbolje je popipati zemlju i kad je sasvim suha i rastresita zaliti kalanhou.

 
Ako vidite da je tužna (onako klonuli listovi i pojava plijesni) znači da ste ipak pretjerali. Tada odstranite gnjile izdanke, pustite da se sasvim osuši i vjerojatno će se oporaviti. Ne voli prskanje po lišću. Prihranite je jednom mjesečno.

Želite li da ponovno procvate, od kolovoza je svakodnevno držite u mraku od 18 do 6 sati. Ako ne procvate, razmnožite je pomoću reznica. U proljeće uzmite vršne reznice i ukorijenite ih u vlažnom supstratu. Reznice su ukorijenjene nakon nekoliko tjedana i tada se presađuju.

Razmnožava se iz sjemena i pomoću reznica. Jednostavnije je reznicama tj. mladim izdancima koji se javljaju na stabljici na kojoj je bio cvijet. Zato je potrebno uvele cvijetove redovito otklanjati do listića. Odrežite reznice koje su duge oko desetak centimetara i imaju dva para listića, odstranite doljnje listiće i zabodite stabljiku u zemlju te je držite na toplom, vlažnom i svijetlom mjestu.

Najbolje je kalanhou redovito obnavljati, jer nakon dvije godine biljka djeluje ružno, nekako neuredno pa je zamijenite novom. Ovo je idealna biljka za sve one zaboravne i prezaposlene koji ponekad i zaborave na svoje cvjetne prijatelje. Jer iako je koji dan ostavite žednom sigurno vam neće zamjeri

alien

 • Gost
Odg: Cvijeće
« Odgovori #4 : 03/11/09 15:14:03 »
Šeflera – lat. Schefflera


Schefflera je rod zimzelenog drveća iz Australije i sa Novog Zelanda. Zovu je biljka kišobran zbog prstasto raspoređenih listova, a u suptropskim predjelima biljka hobotnica zbog oblika cvjetova. U našim uvjetima veoma rijetko cvjeta.

Također Šeflera je jedna  vrlo česta kućna biljka i pronalazimo je u gotovo svim domovima gdje ima i najmanji broj sobnog cvijeća.
 
Kod mladih biljaka list se sastoji od 3-5 liski, a ovaj broj se godinama povećava i dostiže 12 liski. Schefflera actinophylla ima tanje i šire listove od one na slici i može da naraste preko 2 m. Manjeg rasta su S. digitata i S. octophyllum koja ima istaknute žile.
 
Što se tiče uzgajanja šeflera traži zračno i svjetlo mjesto zaštićeno od direktnog sunca. Zahtjeva umjereno toplo mjesto, najbolje od 13-16-18 stupnjeva. Temperatura iznad 21 stupnja joj ne odgovara.

Traži mnogo vode u toku proljeća i ljeta, a zimi je treba oskudnije zalijevati. Pogoduje joj češće orošavanje listova.
 
Biljku treba presađivati svake druge godine u proljeće, a razmnožavanje je dosta teško, stabljikinim reznicama leti uz primjenu fitohormona za ožiljavanje ili sjemenom u proljeće.

alien

 • Gost
Odg: Cvijeće
« Odgovori #5 : 10/11/09 21:21:42 »
Afrička ljubičica - Saintpaulia

    Afrička ljubičica - Saintpaulia. Saintpaulia ili afrička ljubičica je cvijet bez mirisa, ime je dobila zbog izvorne tamnoljubičaste boje. Ljubičica se javlja u niz boja, ružičastoj, bijeloj, crvenoj te nekoliko pastelnih boja, a postoje i dupli varijeteti. Bijela ljubica će tokom nekog vremena na rubovima latica početi mijenjati boju u izvornu tamnoljubičastu.
Ljubičica je veoma popularna i nije teška za uzgoj. Uz malo pažnje cjetat će tokom cijele godine. Obavezno odstranjujte ocvale cvijetove, jer time ćete je potaknuti na cvjetanje. Potrebno joj je svijetlo mjesto bez direktnog sunca. Ljubičica ne voli propuh pa pripazite na mjesto gdje ju postavljate. Ne voli baš prostore gdje se koristi plin. Voli vlagu pa je zalijevajte ali ne dopustite da voda ostane u podlošku. Izlijte višak vode a nije loše postaviti sitne kamenčiće u podložak kako ne bi bila konstantno u vodi. Više voli zalijevanje u podložak i svakako pripazite da joj ne močite listove.
Lako se razmnožava pomoću lista s peteljkom. U proljeće peteljku lista stavite u vodu ili zemlju. Ljubičica nema duboki korjen pa ju je dobro posaditi u pliću posudu. Presadite je svaku drugu godinu ili kad vidite da joj listovi počinju biti sve manji.
Ako imate ljubičicu koja duže vrijeme nije cvjetala, pokušajte je potaknuti tako da smanjite zalijevanje. To bi trebalo izazvati razvoj mnogo cvjetnih pupova.


alien

 • Gost
Odg: Cvijeće
« Odgovori #6 : 10/11/09 21:27:13 »
Afelandra
  Aphelandra squarrosa Afelandra je prekrasni sobni cvijet koji je porijeklom iz Brazila. Njegovo lišće je zimzeleno s prepoznatljivim bijelim prugicama koji je posebno ističu i daju joj dozu posebnosti. Cvjetovi su žute ili narančaste boje koji proviruju iz braktela istih boja, te tako čine klas dužine i do desetak centimetara. Od ovoga sobnog cvijeta postoje dvije glavne vrste koje se uzgajaju, i to: Afelandra leopoldi i Afelandra lonitae.
Cvijet zahtjeva visoku vlažnost zraka uz temperaturu koja treba iznositi od 16 do nekakvih 20*C . Također zahtjeva mnogo svijetla, ali ne da bude na direktnome sunčanom svijetlu.
Afelandra Afelandra voli često zalijevanje, ali pri tome treba pripaziti da joj se voda zadržava u podlošku posude, jer to bi moglo dovesti do truljenja korijenja i propasti biljke. Ukoliko afelandri ne osigurate dovoljnu količinu vode i nedostatak vlage dolazi do brzog otpadanja donjih listova na biljci. Kako bi to spriječili, možete učiniti vrlo jednostavnu stvar. A to je da u podložak posude stavite malo šljunka ili već nečega drugoga, što će podići cvijetnjak od podloška. Tako
ćete spriječiti direktan doticaj vode s zemljom i korijenjem. Afelandra uz redovito zalijevanje traži i redovito svaki tjedan prihranu s tekućim gnojivom za cvijeće.
Afelandru je najbolje posaditi u tresetastu zemlju u koju ste stavili i malu količinu šljunka radi bolje propusnosti vlage. Kada vam biljka naraste i potrebna joj je veća posuda treba izvršiti presađivanje. Afelandru možete presaditi bilo kada tijekom godine osim u zimskom periodu odnosno fazi mirovanja.
Ukoliko se pitate kako se razmnožava Afelandra, to možete učiniti najbolje u kasno proljeće. I to tako da odrežete reznicu s vrha stabljike i stavite je u vodu ili stavite u hormon za zakorjenjivanje zelenkastih biljaka i ugurate u

Offline todor

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 518
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • bit će bolje!(ali kada?)
Odg: Cvijeće
« Odgovori #7 : 16/12/09 19:07:12 »
kako se zove ovaj cvijet?
todor

Offline todor

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 518
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • bit će bolje!(ali kada?)
Odg: Cvijeće
« Odgovori #8 : 16/12/09 19:11:26 »
zar ne cvjetaju ljepo?
todor

Offline todor

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 518
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • bit će bolje!(ali kada?)
Odg: Cvijeće
« Odgovori #9 : 16/12/09 19:23:00 »
uvjek ljepi prkosi!
todor

Offline Linda

 • Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postova: 214
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
 • Tko nema u vugla, ima u gugla.
Odg: Cvijeće
« Odgovori #10 : 20/12/09 17:05:25 »
Prkosi su predivni,a za onaj gore cvijet -ne znam.Stvarno je lijep -a da nije to pasiflora?
Ko drugom jamu kopa, fizički je radnik.

Offline todor

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 518
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • bit će bolje!(ali kada?)
Odg: Cvijeće
« Odgovori #11 : 20/12/09 20:18:54 »
ljepi cvjet hibiskusa
todor

Offline cesarica

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 442
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
 • Covjece , sjeti se da si malen ispod zvijezda
Odg: Cvijeće
« Odgovori #12 : 21/12/09 13:03:56 »
Decki, vidim da se razmete u cvecke,.... ;D barem ovako slikovito i  hajmo reci papirnato.. Jedva cekam proljece...... da malo i kopamo :o :-*

Offline Linda

 • Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postova: 214
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
 • Tko nema u vugla, ima u gugla.
Odg: Cvijeće
« Odgovori #13 : 21/12/09 14:29:45 »
Decki, vidim da se razmete u cvecke,.... ;D barem ovako slikovito i  hajmo reci papirnato.. Jedva cekam proljece...... da malo i kopamo :o :-*

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Vjerojatno sam jedna od malobrojnih sretnica čiji muž voli vrt i sve što u njemu može narasti.Voli svojih ruku djela,pa mogu reći da voli i cvijeće.Voli se puuno petljati u "ženska posla",a da ti pravo kažem-meni to uopće ne smeta,imamo više vremena za zabavu kad se zajedno uhvatimo svakog posla.
Ko drugom jamu kopa, fizički je radnik.

Offline todor

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 518
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
 • bit će bolje!(ali kada?)
Odg: Cvijeće
« Odgovori #14 : 06/01/10 13:25:45 »
cvjet božičnog kaktusa
todor