Autor Tema: Rezidba voća  (Posjeta: 14714 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

alien

  • Gost
Rezidba voća
« : 02/03/10 12:50:29 »
Posljednjih dana malo je otoplilo i ovo je idealno vrijeme za orezivanje voća.
Organizirana i smišljenja voćarska proizvodnja zasniva se na održavanju odnosa između vegetativne i generativne aktivnosti voćaka.
Rezidbom mladih voćaka oblikujemo uzgojni oblik, a u voćaka u rodu održavamo povoljnu ravnotežu između rasta i rodnosti.
Na rast i razvoj voćke utječu vanjski i unutarnji elementi.
Unutarnji je element genetska osnova voćke (bujnost sorte i bujnost podloge). Vanjski su
elementi:elementi na koje ne mo.emo utjecati (temperatura, oborine, tip tla, elementarne nepogode),
Elementi na koje možemo utjecati (gnojidba, zaštita, navodnjavanje, rezidba).

  Rezidba je potpuno ovisna o čovjeku.
 
Za suvremenu proizvodnju jabuka i krušaka najprihvatljiviji je prostorni oblik vretenasti grm.
Voćnjaci jabuka i krušaka na slabo bujnim podlogama zahtijevaju armaturu jer se zbog slabo razvijenog korijena stabla mogu u rodu izvaliti.Alat za rezidbu treba biti oštar i dezinficiran.
Za uspješnu rezidbu potrebno je razlikovati cvjetne (cvatne) i lisne pupove.
Cvjetni (cvatni) pupovi krupniji su i zaobljeni, a lisni su pupovi izduženi i šiljasti.
Rezidbom se, obično, grane ne prikraćuju, nego se odstranjuju.
Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranja krošnje te one
grane iz kojih želimo izazvati grananje postranih pupova.
Odstranjivanjem grana odstranjujemo konkurentne grane i forsiramo rast
ostavljene mladice.
Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog drveta i oštrinom reza određuje
se kondicija, bujnost i rodnost voćke.
Oštrom rezidbom dobiva se više vegetativnih, a manje rodnih pupova.
Slabijom rezidbom ili izostankom rezidbe razvija se voćka manje bujnosti i slabije
kondicije, što dovodi do neujednačene rodnosti.

alien

  • Gost
Odg: Rezidba voća
« Odgovori #1 : 02/03/10 12:59:49 »Najbolje vrijeme za rezidbu kod voćki i grmova je u pravilu veljača i ožujak odn. srpanj i kolovoz. Ako svoju voćku želite oplemeniti te skupiti jednogodišnje snažne mladice, tzv. šibe, onda je to najbolje napraviti u travnju. Na taj način možete preko položnica i izdanaka razmnožavati i borovnice, maline i kupine.

Veličina i oblik stabla su vrlo važni. Ostavite li ih da prirodno rastu, mnoga će stabla postati nepraktično velika za prosječan vrt. Zbog toga su razvijeni manji oblici koji se uzgajaju na patuljastim i manje bujnim podlogama, no voćke možete oblikovati i orezivati kao lepeze, palmete i kordonce što također omogućuje uzgoj na manjim površinama. Orezivanje je jedan od aktualnih radova u vrtovima i voćnjacima. Dobrim orezivanjem ne oblikujete samo jaku okosnicu grana nego potičete i održavate najveću rodnost. Cilj rezidbe je stvaranje i održavanje optimalnog odnosa između rodnih i nerodnih grana. Ispravno orezivanje održava otvorenu, ne pregustu strukturu, koja omogućuje najviše sunčevog svjetla i pojednostavljuje prskanje i berbu. Kako bi se stvorio određeni oblik, kod mladih se biljaka orezivanje kombinira sa oblikovanjem. Uklanjaju se svi neželjeni mladi izboji, dok se ostali skraćuju kako bi se potaknuo rast postranih izboja. Oblikovano rodno stablo orezuje se zbog poticanja optimalnog rasta i stvaranja plodova. Odstranjuju se stare grane koje su već nekoliko godina za redom rodile i polako se iscrpljuju. Njih odrežemo do osnove. Rodne grane ne režemo. Mlade izbojke koji su previše uspravni treba potaknuti na stvaranje više cvjetnih pupova, što se postiže povezivanjem, kako bi stajali više vodoravno. Najviše cvjetova a time i plodova nastaje na položenim rodnim granama.

Razlike u oblikovanju i rezidbi voćki postoje od skupine do skupine (voćke stablašice, penjačice, bobičasto voće), kao i od vrste do vrste, ali princip orezivanja i cilj ostaju isti – obilniji i kvalitetniji urod i dobro razvijen habitus (izgled) biljke.

alien

  • Gost
Odg: Rezidba voća
« Odgovori #2 : 24/02/11 08:50:33 »

Evo zanimljivog videa