Autor Tema: surfinija  (Posjeta: 3138 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cesarica

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 442
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
 • Covjece , sjeti se da si malen ispod zvijezda
surfinija
« : 28/07/10 11:51:18 »
   Surfinija - Surfinia Surfinija je dvogodišnja biljka za balkone i viseće posude. To je cvijet dobiven u Japanu 1992 g. i otada se vrlo brzo proširio na sve krajeve svijeta. Surfinija voli sunce, ali voli i vodu što dosta stvara problema nemarnim vrtlarima jer je potrebno dosta brige i truda oko nje. Sadnjom na sunčano mjesto treba redovito polijevanje gotovo svakog dana tijekom ljeta, i vrlo voli prihranjivanje.    Surfinija je biljka koja treba dosta hranjiva za rast i obilan cvat. Ako ste se odlučili ukrasiti svoju kuću surfinijama, morali ste se odlučiti između dvije mogućnosti: ili ćete je zasaditi na polusunčano mjesto ( sjeverni i zapadni balkoni i prozori) te zalijevati jednom/dva puta na dan ili ćete je staviti na sunčanu stranu, što one naročito vole, ali onda ih morate zalijevati, uz redovno, jednom/dva puta na dan i još jednom tijekom dana relativno toplom vodom tako da ne namočite ni jedan list ili montirati zalijevanje, kap na  kap za što vam je potrebna i malo veća, ali jednokratna investicija u materijal. Takav materijal možete nabaviti u svakoj bolje opremljenoj poljoprivrednoj trgovini.
To što su vrlo osjetljive na vlagu znači da ne mogu biti u normalnim posudama već u onima širima i dubljima. Tu nemojte štedjeti jer ako korijen surfinije jednom ostane bez vlage,  biljku je veoma teško oporaviti. U plitkim i uskim posudama bez obzira kako jako zalili, vlaga brzo ishlapi na vrućini i biljka ugiba. Zalijevanje mora biti redovito, ali umjereno kako se ne bi pojavile plijesan i trulež.
    Za surfiniju je vrlo važno u kakvu se zemlju sadi, ona mora biti obogaćena startnim gnojivom te gnojivom s mikroelementima željeza. Stoga je gotovo bačen novac ako je pokušate posaditi u vrtnu zemlju ili sačuvati za iduću godinu. Surfinija je puno manje podložna bolestima nego pelargonija. Pojava bakterioza uzrokovana je zarazom iz zemlje. Tu spada i pjegavost koju ne možemo izliječiti ali možemo se osigurati kako do nje ne bi došlo, dezinfekcijom zemlje. Od bolesti može se još pojaviti i kovrčavost lista, hrđa i dr.
Preporučamo jedno prskanje u 3-4 tjedna, fungicidom protiv plijesni, insekticidom protiv ušiju i akaricidom protiv paučnjaka. Za to je pogodan i ostatak mješavine za prskanje vinograda.

Surfinija traži najmanje jednom tjedno u vodu za zalijevanje i to tekućim gnojivom koje mora biti posebno namijenjeno dohrani surfinija koje je obogaćeno željezom. Na svakom takvom sredstvu su i napuci za uporabu. Ako su listovi blijedi i svijetli, te se na njima jasno raspoznaju lisne žile znači da dohrana nije dostatna. Što je boja cvijeta surfinija svjetlija, to su one zahtjevnije za dohranu. Surfinija ponekad u sezoni odbaci veliku količinu cvjetova i listovi relativno požute. To je normalan status, a Vama pokazatelj da pojačate dohranu. Za tjedan dana bit će još ljepše i bogatije cvjetovima.
 
U kasnu jesen bacite sve iz tegli jer je vrlo teško u uvjetima domaće proizvodnje zadržati zdrav matičnjak i uzgojiti zdrave presadnice.

Surfinija


Sadnjom na sunčano mjesto treba redovito polijevanje


 
 

Offline cesarica

 • Sr. Member
 • ****
 • Postova: 442
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Ženski
 • Covjece , sjeti se da si malen ispod zvijezda
Odg: surfinija
« Odgovori #1 : 28/07/10 11:53:51 »Nevina

 • Gost
Odg: surfinija
« Odgovori #2 : 28/08/10 22:04:37 »:plj :h50  :h50 :h50 :h040 :h040 Bravo ..prelijepo