Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dani Đure Sudete

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Đuro Sudeta (1903. – 1927.) bio je književnik i pjesnik rodom iz Stare Plošćice.

U svom kratkom životu ostavio je neizbrisiv trag. Suočen sa svojom bolešću njegove su pjesme sutonskih ugođaja ali se osjeti da je željan sunca, vedrine, proljeća i harmonije. Za života mu izlaze dvije zbirke pjesama: “Osamljenim stazama” i “Kučice u dolu”, a posmrtno i zbirka “Sutoni”. Napisao je i nekoliko novela i feljtona. Od mnoštva pripovjedaka izdvaja se moderna lirsko-fantastična pripovijetka “Mor” koja je uvrštena i u lektiru osmih razreda osnovne škole.

Sjećanje u čast književniku i pjesniku Đuri Sudeti u općini Ivanska održava se od 1991. godine na inicijativu velečasnog Josipa Ružmana iz Stare Plošćice. Uglavnom su to bili jednodnevni susreti ljubitelja djela Đure Sudete.

Sjećanje u obliku Manifestacije započelo je 2014. godine i održava se svake godine u razdoblju između 10. i 30. travnja.

Manifestacija se sastoji od nekoliko programa:

1.Program “čitajmo pjesnika”-kojim se želi da naša županija pa i šire postane jedna velika pozornica ,gdje će se u dane manifestacije čitati njegove pjesme u raznim odgojno-obrazovanim,kulturnim i drugim javnim prostorijama,gdje god ima ljubitelja poezije i književnosti.

2.Program “pjevajmo pjesnika”-željeli smo privući mlađu populaciju koja bi kroz uglazbljene pjesme kako Đure Sudete tako i drugih naših pjesnika čuli i doživjeli njegove pjesme kroz glazbu.

3.Program “slikajmo pjesnika”-željeli smo da likovni umjetnici motive njegovih pjesama prenose na platno kako bi još jače doživjeli njegovu poeziju.

4.Integrirana nastava Osnovne škole Ivanska-učenici osmih razreda imaju cjelodnevnu nastavu posvećenu liku i djelu Đure Sudete.

5. Program završne svečanosti u Staroj Plošćici 30.travnja,kada se polaže vijenac ispred spomenika Đure Sudete, druži uz literarno-glazbeni program i zajedničku zakusku te na taj način zatvaramo manifestaciju do iduće godine.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”61838″ border_color=”grey” img_link_target=”_self”][/vc_column][/vc_row]