Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Povijest općine

Ivanska je sjedište općine koja okuplja trinaest naselja što čine prirodnu i gospodarsku cjelinu,s površinom od gotovo 12.000 hektara.Ivanska je naselje sjeveroistočno od Čazme,a južno od Bjelovara,te joj je u neposrednoj blizini rijeka Česma.

Povijesno je Ivanska povezana sa razvojem grada Čazme i čazmanskoga kraja od 11.stoljećate osnutkom Zagrebačke biskupije,kojoj je ugarski kralj Ladislav dao posjede Dubravu,Ivanić i Čazmu.Čazmanski je posjed bio između potoka Grabovnica,Srijedska i rijeke Česme.Taj je posjed bio sastavni dio starohrvatske plemske župe sa sjedištem u Staroj Čazmi,koja se u popisu župa od 1501.godine zvala Vetus Chasma.

U 14.stoljeću u njoj je izgrađena crkva koja je bila posvećena Sv.Ivanu Krstitelju i po kojoj je naselje kasnije dobilo naziv Ivanska.Naselja oko Ivanske stara su koliko i sama Ivanska.Stara Ploščica je naselje koje se nalazi jugoistočno od Bjelovara uz cestu Bjelovar-Nevinac-Garešnica.Ime Ploščica dolazi od srednjovjekovnog mjesta i posjeda Položnica i Položitica.

Godine 1224. na ovome prostoru spominje se naselje Poloschicza Vetus.

Naselje Đurđic Ivanski spominje se još u predturskim vremenima,1334.godine,i još su danas vidljive stare kuće građene od pruća i ilovače iz 18.i 19.stoljeća.Naselje Samarica smješteno je podno Moslovačke gore jugoistočno od Čazme.Sjedište stare župe Sv. Katarina spominje se 1334.god.Naselje Gornja Petrička navode povijesna vrela,iz 17.stoljeća.

Preuzevši 1225. godine biskupiju,Stjepan II.je sjedište prebacio iz Stare Čazme(današnje Ivanske) u današnju Čazmu koja je bila na Kolomanovoj cesti.Tijekom srednjega vijeka glavna središta pismenosti i kulture bile su Stara i Nova Čazma.Ustrojem Čazmanskog kaptola na području Ivanske osnivaju se župe i grade crkve,još daleke 1334.godine tu su postojale župe:Sv.Juraj u Đurđicu,Sv.Križ u Križiću,Sv. Petar u Srijedskoj, gdje je nekoć bilo trgovište i biskupski grad te župa u Staroj Plošćici i Samarici.
Stanovnici prostora općine Ivanska uz kršćanske su se vrijednosti od davnina bavili poljoprivredom i raznim zanatima.Od 1895.do1910. godine u Ivanskoj su nicala razna poduzeća,poput Krušne peći Neumana Petrića i Ivanske zemljišne zajednice.Vjerska udruga koja djeluje od 1901.godine.Iste godine osnovana Narodna čitaonica u Ivanskoj, a 1910.godinei Dobrovoljno vatrogasno društvo. Na kulturnome planu djeluje KUD Svjetlost(danas KUD Sloga-Đurđic)u Ivanskoj i AKUD Samarica u Samarici
Podaci preuzeti iz knjige”Gradovi i općine Republike Hrvatske” koja je u vlasništvu Općine Ivanska

Cesta Narta-Berek

U centru Ivanske kod crkve Sv.Ivana Krstitelja nalazi se spomenik u spomen kada je cesta napravljena od Narte do Bereka davne 1890.-1891 .godine.Na spomeniku piše slijedeći sadržaj:

“Cesta od Narte do Bereka
Sagradjena je godine
1890 i 1891
za bana grofa
Dragulina Khuena- Hedervarya i velikoga župana
Radoslava pl.Rubido-Zichya
po poduzetnicih Juliju Mažuraniću
Petru Mikiću i
Ivanu Mažuraniću”

Nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.