Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kultura i školstvo

KULTURNO UMJETNIČKA DRUŠTVA I UDRUGE

Na području Općine Ivanska djeluju dvije udruge koje se brinu o čuvanju starih običaja. To su KUD “Sloga” iz Đurđica i Udruga Ploščićko mašinanje.

1931. godine u Đurđicu je osnovan Ogranak kulturno prosvjetnog društva Hrvatska seljačka sloga. Radilo je s prekidima i ponovno oživjelo pod nazivom KUD „SLOGA-ĐURĐIC“ Osnivači prvog društva bili su: Ivan Kukolj, Nikola Živoder i Josip Tuđa.

U vrijeme Domovinskog rata društvo nije radilo. Na inicijativu Šime i Snježane Strmota , Ane Medved , Milana Medveda , Mateje Oslovar, Barice Forijan obnovljeno je 2005. god. i danas nosi ime KUD „SLOGA-ĐURĐIC“. Više o KUD-u “Sloga” pročitajte OVDJE!

Obitelj Kobra iz Stare Ploščice 2006. godine na svom imanju odlučili upriličiti žetvu na starinski način ,supružnici Mladen i Verica Kobra iz Stare Ploščice nisu ni slutili da će njihova ideja u kratkom vremenu prerasti u prepoznatljivu manifestaciju. Ploščićko mašinanje postalo je značajan događaj za cijelo selo u kojem gotovo sudjeluju svi žitelji sela.Iz dvorišta obitelji Kobra preselilo se na nogometno igralište,gdje je obogaćeno dodatnima sadržajima, preraslo je u cjelodnevni događaj na koji dolazi sve više gostiju iz bliže i dalje okolice. Više o Ploščićkom mašinanju pročitajte OVDJE!

Poznate osobe našega kraja

Najpoznatija osoba iz našeg kraja, kada se govori o kulturi, svakako je Đuro Sudeta poznati Hrvatski književnik. Njemu u čast se održavaju Dani Đure Sudete. Više o Đuri Sudeti i ostalim poznatim osobama našeg kraja i običajima pročitajte OVDJE!

ŠKOLSTVO

Dječji vrtić u Ivanskoj je otvoren 1983.g. za jednu mješovitu vrtićku odgojnu skupinu, a 1999. nadogradnjom dobiven je prostor za drugu jasličku odgojnu skupinu. Više o našem vrtiću pročitajte OVDJE!

Školstvo u Ivanskoj datira od 1830.godine. Godine 1970. otvorena je nova školska zgrada,a školska športska dvorana otvorena je 1996. godine. Trenutno je u tijeku energetska obnova škole i dvorane. Više o školstvu pročitajte OVDJE!