Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

DVD IVANSKA

70281_100001866207361_2363717_nDvd Ivanska osnovano je davne 1910. Godine.Osnivači društva su: Petrać Ivan (predsjednik),Tušek Julius(zapovjednik),Đuričić Dragutin,Brkljaš Stjepan,te Ožegović Dragutin(vježbatelj).
Prvi članovi Dvd-a Ivanska bili su:Janušek Franjo,Janušek Vencel,Hladiš Vlado,Škarda Josip,Škarda Vinko,Ožegović Dragutin,Ožegović Mato,Ježić Antun,Lukčić Tomo,Djurić Pavle,Djurić Tomo,Šimić Marko,Tušek Franjo,Tušek Milan i Kovržek Mato.

1910.godine prvi članovi Društva samostalno kupuju uniforme.Pošto je Društvo krenulo sa radom,već slijedeće 1911. Godine,općinsko Poglavarstvo kupuje društvu prvu ručnu kolnu štrcaljku,koja je i danas u funkciji.
1914.godine,prvi svjetski rat.Iz tog razdoblja ne postoji puno podataka,dok je sve ostalo uredno bilježeno u starim zapisnicima koji se čuvaju u prostorijama Društva.
1923.godine kupljene su bačve na kolima za dovoz vode na intervencije.Iste godine osnovan je i građevinski Odbor za izgradnju vatrogasnog doma.Taj su odbor sačinjavali: Franjević Antun,Tušek Julius,Janušek Vencl,Plentaj Mato i Obrljan Pavao.
1924.godine općinsko Poglavarstvo dariva Društvu zemljište za izgradnju vatrogasnog doma.
1927.godine društvo se počinje baviti i drugim aktivnostima,a ne samo vatrogastvom ,pa se kupuje 5 tamburaških instrumenata,te se mladi počinju okupljati oko glazbe i oko Društva.
1941.godine,2. svjetski rat u kojem sudjeluju mnogi članovi Društva
1943.godine,zapaljen i izgorio Vatrogasni dom
1945.godine dobivena je dozvola o ponovnom formiranju DVD-a Ivanska,koja se i danas,orginalna,čuva u prostorijama Vatrogasnog doma.
1946.godine osnovan je privremeni Odbor kojeg su činili: Đurkija Đuro kao predsjednik ,Švigir Miško-tajnik,Turković Ivan,Koren Vinko,Modrić Mato-članovi,te je održana prva Skupština.
Iste je godine Dvd privremeno uselio u doktorov stan.Ujedno počinju pripreme za izgradnju novog Doma.
1954.godine počinje izgradnja novog Vatrogasnog doma,kakvog ga i danas poznajemo .Vatrogasci su sami izrađivali ciglu i tesali građu.
1961.godine završena je gradnja Vatrogasnog doma.u tom je vremenskom razdoblju nabavljen vatrogasni agregat i Društvu je uručene vatrogasna zastava.
1967.godine kupljena je i montirana vatrogasna sirena.
U međuvremenu nabavljeno je vatrogasno vozilo „čepel“ i vatrogasni kombi.Kasnije se nabavlja traktorska dvoosovinska prikolica te kamion „fap“ sa pumpom koji je i danas u funkciji i sudjeluje pri intervencijama.
1983.godine ekipa pionira Dvd-a Ivanska odlazi na državno takmičenje u Split .Tadašnji rezultati mladih vatrogasaca i danas su cilj mladim vatrogascima koje Društvo i dalje okuplja oko sebe.
1990.-2000.godine Društvo stagnira zbog domovinskog rata u kojem sudjeluje puno naših članova
1991.godine,na samom početku rata pogiba naš član Željko Cindrić.
2000.godine velika proslava 90 godina postojanja.
Nakon te proslave dolazi do velike smjene generacije.Ponovno počinje rad sa djecom i mladeži uz zapažene rezultate,i prepoznatljivost gdje god se pojavimo.
Trenutno je u tijeku osnivanje ženske natjecateljske ekipe,pa i ovim putem pozivamo zainteresirane članice,i buduće članice da se obrate u društvo.
Ove smo godine obnovili Vatrogasni dom,izgradili sanitarni dio koji nam je bio prijeko potreban.
Proslavili smo stotu godišnjicu rada i postojanja DVD-a Ivanska velikom manifestacijom i mimohodom vatrogasnih postrojbi.
Imamo obnovljen vozni park,jaku navalu,školovane i obučene vatrogasce koji su do sada puno puta pomogli u nevolji kome god je to bilo potrebno.Gasili smo i na otoku Šolti i gdje god smo bili pozvani.
Zahvaljujemo svima koji nas podupiru i cijene naš rad sve ove godine uz pozdrav

VATRU GASI – BRATA SPASI

Potražite nas na Facebook-u https://www.facebook.com/dvd.ivanska?fref=ts

Nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.