Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ploščićko mašinanje

Obitelj Kobra iz Stare Ploščice 2006. godine na svom imanju odlučili upriličiti žetvu na starinski način ,supružnici Mladen i Verica Kobra iz Stare Ploščice nisu ni slutili da će njihova ideja u kratkom vremenu prerasti u prepoznatljivu manifestaciju. Ploščićko mašinanje postalo je značajan događaj za cijelo selo u kojem gotovo sudjeluju svi žitelji sela.Iz dvorišta obitelji Kobra preselilo se na nogometno igralište,gdje je obogaćeno sa dodatnima sadržajima, preraslo je u cjelodnevni događaj na koji dolazi sve više gostiju iz bliže i dalje okolice.

Vršidbu na starome drešu s remenima na traktorski pogon,odrađuje oko dvadesetak mašinača obučenih u tradicionalnu narodnu nošnju.Stroj star oko 40 godina vješte ruke su stavljale snopove pšenice koja je ranije ručno pokošena i povezana.

Iako se prikaz žetvenih radova danas doima pomalo idilično,stariji sjećaju se da je žetva nekada bila vrlo težak posao u kojem su morali sudjelovati svi članovi obitelji.Za ljude na selu u prošlosti je bio najvažniji posao tijekom cijele godine,jer od njega je ovisilo hoće li i koliko obitelj u narednoj godini imati kruha.Nakon što je odvojena pljeva i pšenica završila u vrećama na staroj vagi,a slama u stogu,mašinači su mogli krenuti na zasluženi ručak.

Danas je Ploščićko mašinanje etno-zabavna manifestacija u Staroj Ploščici i uvršteno je u turističku zajednicu BBŽ.Svake godine je u prvoj nedjelji u mjesecu kolovozu.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.