Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Župna crkva sv. Tri kralja u Staroj Ploščici

Župna crkva sv. Tri kralja u Staroj Ploščici

Župna crkva sv. Tri kralja smještena je u sredini naselja,lijevo od ceste Bjelovar-Garešnica,a postavljena je u pravcu istok-zapad.
To je jednobrodna,klasicistička građevina na ograđenom ravnom prostoru,sa svetištem površine 6×6 m, s polukružnom apsidom na istok i glavnim pročeljem na zapadu.
Crkva je izvana u dobrom stanju,a iznutra je uređena 1939.god. u vlo ugodnim tonovima.Iznad glavnoga oltara u apsidi crkve nalazi se slika Kristova Rođenja i poklon sv.Tri kralja.Na trijunfalnom liku naslikani su anđeli i stoji natpis: Slava Bogu na visini , a na zidu pjevališta naslikan je hrvatski grb i lovor vijenac s kaležom.Oslikavanje i ličenje crkve izveli su Hann,Matulić i Mauzer iz Zagreba .Crkva ima djelomično sačuvan kasnobarokni inventar,preostao iz crkve koja je stajala na istome mjestu do 1834.godine.Ima četiri oltara koji imaju retable na zidanim menzama,nabavljeni nakon 1844.godine iz Grödena.
Glavni oltar sv.Tri kralja ima velike kipove Srca Isusova i Srca Marijina,zatim manje kipove sv.Augustina i sv.Ambrozije i dva anđela. Smješten je u svetištu ,a slika sv.Tri kralja nalazi se iza oltara u apsidi na istočnom zidu. Na lijevoj strani crkve nalazui se oltar sv.Ane.
Ima sliku zaštitnice u sredini i plastike sv.Katarine i sv.Barbare sa strane.Iza njega je oltar sv.Benedikta sa slikom zaštitnika u sredini i kipovima sv.Antuna Pustinjaka i sv.Franje sa strane.Na desnoj strani je oltar sv.Petra i Pavla,sa slikom u sredini i kipovima sv.Ivana i sv.Jakova sa strane.
Na tome oltaru nalazi se i kip Žalosne Gospe.
Oltarne slike sv.Ane,sv.Benedikta i sv.Petra i Pavla nabavljene su 1854 .godine iz Italije za 286 forinti.Slika sv.Tri Kralja na glavnom oltaru, nabavljena je 1871.godine iz Beča za 165 forinti.Sami oltari i kipovi naručeni su iz Tirola.Za deset kipova je 1871 .godine plaćeno 128 forinti. Kip Žalosne Gospe je nabavljen 1931.godine,za župnikovanja Nikole Stankića.Stara slika sv.Tri kralja nabavljena je 1847.godine iz Beča i nalazi se u crkvenoj lađi,na desnoj strani iznad ispovjedaonice.
Na desnoj strani do trijumfalnoga luka smještena je drvena propovjedaonica iz XVIII.stoljeća.Uredio ju je 1847.godine zagrebački majstor,kipar J.Nausbaum za 70 forinti.
Na pjevalištu se nalaze orgulje s četiri registra od tvrtke Heferer iz 1896. god. U zvoniku se nalaze dva zvona.Jedno u čast sv.Tri kralja , teško 378 kg,nabavljeni kod Blazine u Zagrebu 1923.godine,a drugo u čast sv.Petra i Pavla,teško 135 kg,također nabavljeno u Zagrebu 1930.godine.
Navodno prije Turaka u Staroj Ploščici bila crkva sv.Petra,o kojoj nema točnih podataka.Dana 18.lipnja 1704. godine,župnu crkvu sv.Tri kralja u Staroj Ploščici posjetio je kalnički arhiđakon Petar Pocz,kao vizitator zagrebačkoga biskupa Martina Borkovića.Crkva se nalazila u samom naselju, oko nje je bilo groblje a bila je zidana od temelja.Građevina bijaše osvijetljena s tri prozora u svetištu ,s tri u crkvenoj lađi i jednim u sredini pjevališta.
Godine 1704. crkva je imala tri oltara.Glavni oltar sv.Tri kralja nalazio se u svetištu,imao je zidano postolje i drveni retabl.
Godine 1725., spominje se drvena propovjedaonica,ukrašena plastikama evanđelista.U to vrijeme nabavljen je raetabl za oltar sv.Ane i sv.Petra .
Od 1737.godine ova je crkva pod upravom župnika iz Velike Trnovitice.Vizitator Franjo Milašinčić ističe 1780. godine da je crkva u dobrom stanju i da je osnovanonovo groblje izvan sela.Već 1789.godine ova je župa ponovno osamostaljena ,imala je tada 1298 duša,a 1825.godine je imalo 107 domaćinstava s 1324 vjernika.
Godine 1825.kao jedini sakralni objekt u župi spominje se župna crkva sv.Tri kralja stara i trošna,u vrlo lošem stanju izvana i iznutra.
Zato je župnik Ivan Fuček(1822.-1844.) 24.kolovoza 1826.godine započeo gradnju novoga zvonika,ispred stare župne crkve.
Iste je jeseni zvonik bio završen i pokriven,a na njegov vrh postavljen križ.Nakon toga se župnik Fuček ,kroz dugi niz godina pripremao za gradnju nove crkve.
Dne 3.svibnja 1843 . godine započeto je rušenje stare crkve sv. Tri kralja u Ploščici.Mjesni župnik 8 .svibnja posljednji puta služio u njoj sv.misu, a već 12.svibnja crkva je bila posve razrušena.
Od stare crkve ostao je jedino zvonik kojega je isti župnik Fuček dozidao 1826.godine .
Dne 17.svibnja 1843.godine počeli su se kopati temelji za današnju crkvu,a već 5. lipnja mjesni župnik Ivan Fuček blagoslovio je temeljni kamen koji je potom uzidanu zid iza glavnoga oltara. Koncem ožujka 1844. godine župnika Fučeka naslijeđuje kapelan iz Čvrsteca Bernard Mračić koji vodi brigu oko daljnje izgradnje crkve .
Godine 1844.završena je izgradnja današnje župne crkve koju je 27. listopada iste godine blagoslovio Matija Žugec,dekan i župnik iz Kaniške Ive.
Pokrivanje cijeloga krovišta limom obavljeno je 1970/71.godine.Župnik Ivan Bošnjak(1980.-1986.)brinuo se za uređenje crkve izvana i iznutra ,a župnik Josip Ružman (1986.-1994.) za obnovu krovišta,tornja i nove bakrene kape na tornju,1989.godineBudući da je graditelj crkve nepoznat za spomenuti je župnika Ivana Fučeka (1822.-1844.)koji je 1826. izgradio zvonik,a 1843/44.gotovo završio gradnju crkve.
Njegovi nasljednici Bernard Mračić(1844.),Franjo Katušić(1844.-1854.)Nikola Banjavčić(1854.-1866.) i drugi brinuli su oko uređenja crkve,nabave inventara redovitoga uzdržavanja i obnavljanje ovoga sakralnoga spomenika.

 • Poštovanje,
  Zanima me zašto je Sveta misa u Novoj Ploščici samo prvu nedjelju u mjesecu ?

  Tko je donio ovu odluku i temeljem čega ?

  Ovo pitam jer je crkva u Novoj Ploščici do prije godinu dana imala Svete mise svaku nedjelju u 11 sati i crkva je bila puna vjernika.

  Unaprijed hvala na odgovoru.

 • Poštovani,

  nismo upoznati ni nadležni za raspored održavanja Svetih misa na području naše, niti drugih općina. Ako smo dobro upućeni, crkva u Novoj Plošćici pripada Župi Stara Plošćica, te predlažemo da isto provjerite sa tamošnjim Župnikom.

  S poštovanjem,

  OPĆINA IVANSKA

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.