Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

RK IVANSKA

POČECI RUKOMETA U IVANSKOJ

Rukomet je sredinom pedesetih godina 20.stoljeća već tada bio prava “zaraza “u Bjelovaru ,kao i u sjevernom dijelu Hrvatske na potezu Virovitica-Koprivnica(Križevci)-Varaždin.Posebno je bio popularan među srednjoškolcima .

Početak rukometa u Ivanskoj je počeo davne 1957. godine kada su tadašnji učitelj osnovne škole Zdenko Vojković i Ante Lukač donijeli prvu rukometnu loptu u Ivansku.Oni su kao đaci Učiteljske škole u Križevcimaigrali u školskoj ekipi.Kada su počeli raditi u Osnovnoj školi Ivanska,okupili su desetak mladih i dva puta tjedno trenirali tu novu sportsku igru.Na samom početku klub se zvao”Mladost” Ivanska

Sredinom lipnja te iste -1957.godine,odigrana je u Ivanskoj prva povijesna rukometna utakmica.U Ivansku su došli bjelovarski gimnalizajci,koji su iuz Bjelovara doputovali biciklima.Igralo se za tu prigodu”izlajnanom” školskom dvorištu.Na toj povijesnoj utakmici za Ivansku su igrali:Ante Lukač(vratar),Zdenko Vojković,Mato Blazonija,Mato Mrazović,Alojz Filipčić,Ivica Franjević,Josip Žljebačić i Drago Tatalović. 1959.godine osnovan je Incijativni odbor za promjenu imena kluba u DTO”Partizan”Ivanska,vjerojatno po uzoru na Bjelovar.

Rukometni klub “Ivanska” po mnogočemu specifičan.Sve se radilo na dobrovoljnoj amaterskoj bazi,pa se igrače motiviralo i raznovrsnim aktivnostima.

Prvi prvenstveni susreti već od 1958.god.RK”Mladost”Ivanska uključuje se u natjecanje na razini Rukometnoga podsaveza Bjelovar.Početkom sedamdesetih godina 20 stoljeća ,pod vodstvom trenera Željka Plentaja,stasala je jedna od najdarovitih generacija ivanačkih rukometaša,koju su predvodili Darko Šarić, Ljerko Ožegović i Berislav Pušić,Draško Kovačić,Milan Mateković, Danko Ožegović,Anđelko Đurić,Mladen Sremec,Ranko Kudumija,Stjepan Haler ,Oni su od 1975.do 1985. godine igrali u tadašnjoj Hrvatskoj regionalnoj ligi-sjever s klubovima s područja sjeverezapadnog dijela Hrvatske i nalazili se gotovo uvijek na samom vrhu te lige.

Povijesni događaj za Ivansku i njen rukometni klub zbio se 1972. godine.Te je godine Bjelovarski “Partizan” osvojio Kup europskih prvaka glasovitom pobjedom19:14 nad tada jakim njemačkim”Gummersbachom”Ivančani su prvi ugostili nove europske prvake i tako na najljepši mogući način obilježili 15.godišnjicu kluba.U prijateljskoj utakmici tada između ORK”Partizan”Bjelovar iRK”Partizan”Ivanska ,utakmica je završila pobjedom europskih prvaka 32:27.Igralo se u revijalnom i sljavljeničkom tonu, a na novom asfaltnom igralištu u Ivanskoj okupilo se oko 1500 gledatelja iz Ivanske,Bjelovara i okolnih mjesta od Čazme do Garešnice.Bio je to prvorazredni sportski događaj,te još jedan poticaj popularizaciji rukometa u ovom kraju.

Druga povijesna utakmica odigrala se 7.lipnja 1977 god. u povodu obilježavanja 20.godišnjice rukometnoga kluba,u Ivanskoj je tada gostovala reprezentacija Jugoslavije.Utakmica je završila 31:24 za reprezentaciju Jugoslavije.Bio je to još jedan spektakularan događaj,koji je povečao popolarnost rukometa i Rukometnoga kluba u ovom kraju.

U sezoni 1984/85 Ivančani su ostvarili još jedan od svojih najvećih sportskih spjeha ,izborili su 1.mjesto i plasirali se tadašnju “Jedinstvenu Hrvatsku rukometnu ligu”.Bio je to prvorazredan uspjeh Ivančana jer od tad pa nadalje Ivanska u samom vrhu hrvatskoga rukometa.
Početkom ‘90-ih godina ,na utakmici 1991. godine između RK “Partizan” Ivanska i RK”Medveščak”Zagreb gdje je bio rezultat 26:24 u završnici Kupa Hrvatske Ivančani pobijedilii plasirali se na finalni turnir Kupa Hrvatske(Split,29.-31.01.1991.)Bilo je prvorazredno iznenađenje i prava senzacija,pogotovo zato što je upravo “Medveščak” godinu dana prije bio pobjednik Kupa Jugoslavije.U finalnom turnisu u Spitu ,sa domaćinom “Splitom” odigrali neriješno 28:28

Memorijalni turnir “Ivan Obrljan”

Ivan ObrljanTijekom Vojno-redarstvene akcije”Bljesak”za oslobođenje Zapadne Slavonije,2.svibnja 1995.god.kod Pakraca je u 36.godini,
kao hrvatski vojnik poginuo igrač Ivan Obrljan.

Ivan Obrljan ,bio je đak ivanačke osnovne škole,aktivno je igrao 20 god.-10 godina u varaždinskim klubovima a poslije povratka još 10 godina u klubu u Ivanskoj,u kojem je bio izuzetno cijenjen i dugi niz godina kapetan momčadi,na mjestu golmana .

U spomen na Ivana Obrljana,od 1996. god. RK”Ivanska” svake godine organizira Memorijalni turnir,koji je prerastao u značajnu sportsku manifestaciju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.Na tom Memorijalu,uz domaćina “Ivanska”,dosada su igrale prvoligaške momčadi:RK “Bjelovar”,RK”Medveščak”RK”Zagreb-Badel”,RK”Varteks-Tivar”Varaždin,RK”Moslavina”,te niz drugoligaških ekipa.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.